Inleiding

Snurken is een veelvoorkomend verschijnsel dat veel mensen treft. Hoewel het vaak als een hinderlijke overlast wordt beschouwd, kan het een teken zijn van ernstigere onderliggende gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de risico’s van snurken en wanneer het gevaarlijk wordt.

Wat is snurken?

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer de luchtstroom door de mond en neus tijdens het slapen gedeeltelijk wordt geblokkeerd. Het wordt veroorzaakt door de trilling van het weefsel in de keel en kan variëren van een zacht snuivend geluid tot een luid, continu gerommel.

Waarom snurken mensen?

Snurken kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

Verstopte neuspassages

Neusverstopping, allergieën of een afwijkend neustussenschot kunnen allemaal leiden tot verstopte neuspassages, die kunnen leiden tot snurken.

Overgewicht

Mensen die overgewicht of obesitas hebben, kunnen extra weefsel in hun keel hebben, wat kan leiden tot snurken.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, kunnen de spieren in onze keel verzwakken, wat kan leiden tot snurken.

Alcohol en slaapmiddelen

Het drinken van alcohol of het nemen van slaapmiddelen voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat de spieren in de keel ontspannen, wat kan leiden tot snurken.

Risico’s van snurken

Hoewel snurken onschadelijk lijkt, kan het een teken zijn van ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder:

Slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling van een persoon tijdens de slaap herhaaldelijk wordt onderbroken. Het wordt vaak geassocieerd met snurken en kan leiden tot vermoeidheid overdag, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hartziekte.

Cardiovasculaire ziekten

Snurken is in verband gebracht met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, waaronder beroerte en hartaanval.

Cognitieve achteruitgang

Mensen die snurken, kunnen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van cognitieve achteruitgang, waaronder dementie en de ziekte van Alzheimer.

Chronische hoofdpijn

Snurken kan leiden tot chronische hoofdpijn door verminderde zuurstofstroom naar de hersenen.

Wanneer wordt snurken gevaarlijk?

Snurken wordt gevaarlijk als het een teken is van ernstigere gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu. Als u of een geliefde luid, chronisch snurkt, is het belangrijk om met een gezondheidswerker te spreken om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten

Preventie en behandeling

Er zijn verschillende veranderingen in de levensstijl en behandelingen die kunnen helpen om snurken te voorkomen of te verminderen, waaronder:

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies kan helpen om de hoeveelheid weefsel in de keel te verminderen, wat kan leiden tot minder snurken.

Slaaphouding

Slapen op de zij kan helpen om snurken te voorkomen.

Stoppen met roken

Roken kan leiden tot een verstopte neus, wat kan bijdragen aan snurken.

CPAP-therapie

De CPAP-therapie omvat het dragen van een masker over de neus en/of mond, dat een continue luchtstroom levert en kan helpen om de luchtwegen tijdens de slaap open te houden.

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om overtollig weefsel in de keel te verwijderen of een afwijkend neustussenschot te corrigeren.

Conclusie

Hoewel snurken misschien een vervelende overlast lijkt, kan het een teken zijn van ernstigere onderliggende gezondheidsproblemen. Als u of een geliefde luid en chronisch snurkt, is het belangrijk om mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en indien nodig professionele hulp te zoeken.

Veelgestelde vragen

1. Kan snurken leiden tot hoge bloeddruk?

Ja, snurken is in verband gebracht met een verhoogd risico op hoge bloeddruk.

2. Is snurken erfelijk?

Snurken kan erfelijk zijn, maar wordt ook beïnvloed door levensstijlfactoren zoals gewicht en alcoholgebruik.

3. Kan snurken worden genezen?

Snurken kan in sommige gevallen worden verminderd of voorkomen door veranderingen in de levensstijl of behandelingen, maar in andere gevallen kan een operatie nodig zijn.