Snurken is een veelvoorkomend probleem en kan voor zowel de snurker als diens partner zorgen voor een slechte nachtrust. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals slaapapneu, overgewicht, roken, allergieën of een afwijkende stand van de kaak. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het snurken te verminderen of zelfs te stoppen. In dit artikel bespreken we 15 manieren om het snurken te stoppen.

Inhoudsopgave

 1. De oorzaken van snurken
 2. Waarom is snurken slecht voor je gezondheid?
 3. Manieren om het snurken te stoppen
  1. Verander je slaaphouding
  2. Afvallen
  3. Stoppen met roken
  4. Vermijd alcohol en slaapmiddelen
  5. Verzorg je neus
  6. Houd je slaapkamer schoon
  7. Investeer in een goede matras en kussen
  8. Maak gebruik van een luchtbevochtiger
  9. Versterk je mond- en keelspieren
  10. Maak gebruik van een anti-snurkbeugel
  11. Gebruik een neusspreider
  12. Probeer acupunctuur
  13. Maak gebruik van essentiële oliën
  14. Gebruik een positiedetecterende wearable
  15. Overweeg een operatie

De oorzaken van snurken

Snurken is het geluid dat ontstaat door een vernauwing van de luchtwegen tijdens het slapen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Slaapapneu: een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen stopt en begint.
 • Overgewicht: overtollig vetweefsel rond de nek kan de luchtwegen vernauwen.
 • Roken: de rook irriteert de keel en de luchtwegen, wat kan leiden tot snurken.
 • Allergieën: een verstopte neus door allergieën kan leiden tot snurken.
 • Afwijkende stand van de kaak: dit kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen.
 • Leeftijd: naarmate men ouder wordt, wordt de keelweefsel slapper en kan er sneller worden gesnurkt.

Waarom is snurken slecht voor je gezondheid?

Snurken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij slaapapneu kan het zelfs leiden tot een verhoogd risico op een beroerte of hartfalen.

Manieren om het snurken te stoppen

1. Verander je slaaphouding

Als je op je rug slaapt, kan het zijn dat je tong en zacht weefsel in je keel naar achteren zakken, wat kan leiden tot snurken. Probeer dus op je zij slapen

Als het moeilijk is om op je buik te slapen, probeer dan op je zij te slapen. Dit kan de luchtwegen openhouden en snurken voorkomen. Als je het moeilijk vindt om op je zij te blijven liggen, kun je een kussen of anti-snurkshirt gebruiken om je te helpen.

2. Afvallen

Als je overgewicht hebt, kan het afvallen ervoor zorgen dat de druk op de luchtwegen wordt verminderd. Dit kan helpen om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.

3. Stoppen met roken

Roken irriteert de keel en de luchtwegen, wat kan leiden tot snurken. Als je stopt met roken, kan dit helpen om het snurken te verminderen.

4. Vermijd alcohol en slaapmiddelen

Alcohol en slaapmiddelen kunnen de spieren in de keel ontspannen, wat kan leiden tot snurken. Probeer daarom geen alcohol te drinken of slaapmiddelen te nemen voor het slapengaan.

5. Verzorg je neus

Een verstopte neus kan leiden tot snurken. Probeer daarom je neus vrij te houden door bijvoorbeeld een neusspray te gebruiken.

6. Houd je slaapkamer schoon

Een schone slaapkamer kan helpen om allergieën te verminderen en de luchtwegen vrij te houden. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer regelmatig wordt schoongemaakt.

7. Investeer in een goede matras en kussen

Een goede matras en kussen kunnen helpen om de luchtwegen open te houden en snurken te voorkomen. Investeer daarom in een matras en kussen die bij jouw slaaphouding passen.

8. Maak gebruik van een luchtbevochtiger

Een droge lucht kan leiden tot snurken. Maak daarom gebruik van een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil te houden.

9. Versterk je mond- en keelspieren

Door je mond- en keelspieren te trainen, kun je voorkomen dat ze verslappen tijdens het slapen. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van specifieke oefeningen.

10. Maak gebruik van een anti-snurkbeugel

Een anti-snurkbeugel kan helpen om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar die bijdragen aan het verminderen van snurken.

11. Gebruik een neusspreider

Een neusspreider kan helpen om de neusgaten open te houden, waardoor de luchtwegen vrij blijven en snurken wordt verminderd.

12. Probeer acupunctuur

Acupunctuur kan helpen om de luchtwegen te openen en het snurken te verminderen.

13. Maak gebruik van essentiële oliën

Sommige essentiële oliën, zoals lavendel en pepermunt, kunnen helpen om de luchtwegen te openen en het snurken te verminderen. Je kunt deze oliën bijvoorbeeld verdampen in een diffuser.

14. Gebruik een positiedetecterende wearable

Er zijn wearables beschikbaar die kunnen detecteren wanneer je op je rug slaapt en je vervolgens zachtjes stimuleren om op je zij te draaien. Dit kan helpen om het snurken te verminderen.

15. Overweeg een operatie

Als het snurken wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een afwijkende stand van de kaak of een neusafwijking, kan een operatie een oplossing bieden. Bespreek de mogelijkheden met je arts.

Conclusie

Snurken kan zorgen voor een slechte nachtrust en kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het snurken te verminderen of zelfs te stoppen. Probeer bijvoorbeeld je slaaphouding te veranderen, af te vallen, te stoppen met roken of een anti-snurkbeugel te gebruiken. Als het snurken blijft aanhouden, bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

FAQs

 1. Kan snurken leiden tot gezondheidsproblemen? Ja, snurken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 2. Kan een anti-snurkbeugel helpen om het snurken te verminderen? Ja, een anti-snurkbeugel kan helpen om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen en snurken te verminderen.
 3. Moet ik stoppen met roken om het snurken te verminderen? Ja, roken kan leiden tot irritatie van de keel en luchtwegen, wat kan leiden tot snurken. Stoppen met roken kan daarom helpen om het snurken te verminderen.
 4. Kan acupunctuur helpen bij het verminderen van snurken? Ja, acupunctuur kan helpen om de luchtwegen te openen en snurken te verminderen.
 5. Moet ik een operatie overwegen als ik blijf snurken? Als het snurken wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een afwijkende stand van de kaak of een neusafwijking, kan een operatie een oplossing bieden. Bespreek de mogelijkheden met je arts.