Snurken kan verschillende oorzaken hebben en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Om effectief tegen snurken te vechten, is het belangrijk om eerst te begrijpen welk snurktype je bent. Hier zijn enkele veelvoorkomende snurktypes:

 1. Neussnurkers: Neussnurken wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke of volledige blokkade van de neusgaten, wat resulteert in een snurkend geluid. Dit kan te wijten zijn aan een verstopte neus, een afwijkend neustussenschot of allergieën.
 2. Mondsnurkers: Mondsnurkers ademen voornamelijk door hun mond tijdens de slaap, wat resulteert in snurken. Dit kan worden veroorzaakt door gewoontes, verminderde spierspanning in de keel of een te grote tong.
 3. Tongsnurkers: Tongsnurkers hebben een tong die tijdens de slaap naar achteren valt en de luchtwegen gedeeltelijk blokkeert. Dit kan te wijten zijn aan een grote of slappe tong, overgewicht of slapen op de rug.
 4. Keelsnurkers: Keelsnurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de keelholte, wat resulteert in trillingen en snurkgeluiden. Dit kan worden veroorzaakt door overgewicht, veroudering, alcoholgebruik of roken.

Om je snurktype te bepalen, kan het nuttig zijn om een slaapdagboek bij te houden, een partner te vragen je slaapgewoontes te observeren of zelfs een slaaponderzoek te ondergaan. Zodra je je snurktype hebt geïdentificeerd, kun je gerichtere maatregelen nemen om je snurken te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat snurken soms een symptoom kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals slaapapneu. Als je snurken aanhoudt of verergert ondanks het toepassen van verschillende tips, is het raadzaam om een arts te raadplegen om mogelijke onderliggende aandoeningen te onderzoeken en passende behandelmethoden te bespreken.

Zodra je je snurktype hebt vastgesteld, kun je enkele specifieke strategieën proberen om je snurken te verminderen op basis van je snurktype:

Strategieën voor neussnurkers

 • Gebruik een zoutoplossing of neusspray om de neusgangen te openen en verstoppingen te verminderen.
 • Plaats een luchtbevochtiger in de slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen en het ademen door de neus te vergemakkelijken.
 • Overweeg het gebruik van neusstrips of neusverstuivers om de neusgaten open te houden tijdens het slapen.

Strategieën voor mondsnurkers

 • Train jezelf om op je zij te slapen, wat kan helpen om de mond gesloten te houden tijdens de slaap.
 • Overweeg het gebruik van een kinband of speciaal kussen om je mond gesloten te houden tijdens het slapen.
 • Zorg voor een goede mondhygiëne om infecties en ontstekingen te voorkomen die het ademen door de mond kunnen bevorderen.

Strategieën voor tongsnurkers

 • Doe specifieke oefeningen om de tongspieren te versterken, zoals het uitspreken van klinkers of het duwen van de tong tegen het gehemelte.
 • Vermijd alcohol en kalmerende middelen, omdat deze de spierspanning in de tong kunnen verminderen.
 • Gebruik een speciaal ontworpen anti-snurkbeugel of tongstabiliserend apparaat om de tong tijdens het slapen op zijn plaats te houden.

Strategieën voor keelsnurkers

 • Val af als je overgewicht hebt, omdat extra gewicht in de nek kan leiden tot een vernauwing van de keelholte.
 • Vermijd alcohol en roken, die de keelspieren kunnen ontspannen en snurken bevorderen.
 • Oefen je keelspieren door regelmatig te zingen of speciale keeloefeningen te doen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en verschillende strategieën te proberen om het snurken te verminderen. Als je na het toepassen van deze tips nog steeds last hebt van snurken, is het belangrijk om medisch advies in te winnen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen. Onbehandeld snurken kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en in ernstige gevallen tot slaapapneu en andere gezondheidsproblemen.